Smaczne Warsztaty dla Taty

Smaczne Warsztaty dla Taty

08.04.2024

Tym razem Panowie gotowali dla swoich Pań.  Przygotowali łososia w sosie szpinakowym i sałatkę z serem halloumi z karmelizowaną gruszką i szynką parmeńską - przepisy poniżej. Radą i pomocą służył im Michał Śliwiński, nauczyciel szkoły przysposabiającej do pracy. Wszyscy spisali się doskonale.

To jednak nie koniec cyklu warsztatów dla Taty. Na kolejnych zajęciach w maju Panowie będą gotować dla dzieci. Inicjatywę uroczyście podsumujemy w czerwcu. Warsztaty są finansowane z funduszy Fundacji im. Marii i Georga Dietrichów - dziękujemy!

 

Łosoś w sosie szpinakowym

Skłądniki: łosoś świeży filet ok. 300 g, 1 por (biała część), białe wino półwytrawne - 1 szklanka, 2 garście szpinaku. śmietanka 18 proc -ok. 300 ml, papryczka chili - 1/3 całości, 1 cytryna, sół, pieprz, pęczek kopru.

1. Łososia kroimy w kawałki ok. 3 cm szerokosci, solimy i pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny;

2. Pora kroimy w prążki, wydrążamy papryczkę i kroimy w krążki;

3. Smażymy łososia na rozgrzanym oleju skórą do dołu aż stanie się różowy, zdejmujemy;

4. Na tej samej patelni smażymy pora, następnie zalewamy winem, dodajemy śmietankę i papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę gotujemy;

5. Dodajemy szpinak, chwilę gotujemy na małym ogniu;

6. Do sosu dodajemy smażonego łososia, chwilę dusimy (ok. 5 min), posypujemy siekanym koperkiem.

Sałatka z serem halloumi z gruszką i szynką parmeńską

Składniki: mix sałat lub ulubiona sałatwa, pomidorki koktailowe (ilość wg uznania), ser hallomi 1 kostka (ok. 250 g), gruszka twarda 1 szt, pestki dyni (2-3 łyżki), szynka parmeńska - 3 plastry, garść orzechów, musztarda - 1 łyżeczka, cytryna 1 szt, miód - 4 łyżki, sól, pieprz.

1. Mix sałat wsypujemy do miski, pomidorki kroimy na pół;

2. Ser kroimy w plastry, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku na lekko brązowy kolor;

3. Orzechy lekko podsmażamy na suchej patelni i kroimy w kawałki;

4. Następnie na tej samej patelni prażymy pestki dyni;

5. Gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, kładziemy na patelnię, zalewamy miodem i posmażamy;

6. Robimy sos: mieszamy oliwę, sok z cytryny i musztardę, dodajemy sól i pieprz;

7. Do sałaty dodajemy pomidorki, orzechy, pestki, gruszkę i ser;

8. Na koniec kładziemy szynkę i zalewamy sosem;

9. Sałatkę można podać np. z czosnkowymi grzankami.

Smacznego!

poprzednia aktualność następna aktualność