Gotowanie to przygoda


Ania, Lila, Oliwka, Alek, Adaś, Dominik i Bartek. Wyjątkowe dzieci z przedszkola specjalnego robiły koktaile z truskawkami z pomocą wychowawczyń Natalii Dąbrowskiej, Julii Kisiel i Bogumiły Mikołajczak. Tym razem nie w szkolnych murach, ale w plenerze, na skwerze obok placówki. Doskonale się bawiły i z chęcią próbowały pysznego zdrowego deseru.

Maluchy przez cały rok szkolny uczestniczyły w warsztatach kuchennych współorganizowanych przez Michała Śliwińskiego, nauczyciela - kierownika pracowni kulinarnej Parku Pracy. Regularnie, minimum raz w miesiącu odwiedzały pracownię, gdzie poznawały podstawy gotowania.

- Każda wizyta w kuchni była dla naszych dzieci interesującym przeżyciem, ale także formą terapii - mówi nauczycielka Julia Kisiel. - Doświadczały stymulacji polinsensorycznej, ćwiczyły czynności manualne jak lepienie, chwytanie. Poznawały lepiej otaczający świat, uczyły się samodzielności. Podobne warsztaty będziemy organizować także w przyszłym roku.