
W szkolnym sklepiku można zjeść smacznie i zdrowo
05.02.2020
W szkole przysposabiającej do pracy uczniowie realizują program nauczania dostosowany do ich indywidualnych potrzeb i możliwości, skonstruowany w oparciu o podstawę programową kształcenia ogólnego dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi. Nabywają umiejętności społeczne niezbędne w codziennym życiu, uczą się podstaw prostych zawodów.
W pracowni kulinarnej zdobywają nie tylko umiejętności przygotowywania potraw, ale także planowania menu czy robienia codziennych zakupów w sklepie spożywczym.
Ściśle współpracują ze sklepikiem szkolnym, przygotowując zdrowe przekąski, zupy, kanapki i gofry. Z kolei sprzedając w szkolnym sklepiku poznają reguły zachowania bezpieczeństwa i higieny pracy, doskonalą umiejętności posługiwania się pieniędzmi, uczą się elementarnych zasad pracy ekspedienta.
Przygotowanie do nauki w SPDP odbywa się już w szkole podstawowej. Uczniowie starszych klas pełnią pierwsze dyżury w sklepiku, asystują starszym kolegom w przygotowywaniu potraw. Dzięki temu łatwiej się później adaptują i szybciej uczą.
Dokładne informacje o SPDP tutaj: http://www.zpe.olsztyn.pl/szkola-przysposabiajaca-do-pracy-nr-2