Dzień Chrusta w pracowni kulinarnej Parku Pracy...

Dzień Chrusta w pracowni kulinarnej Parku Pracy...

27.02.2019

W pracowni kulinarnej uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy poznają podstawy gotowania, w miarę swoich możliwości i potencjałów. Zdecydowana większość radzi sobie z prostymi pracami kuchennymi, ci bardziej zaawansowani potrafią zrobić sałatkę czy upiec ciasto.

Dziś uczniowie pod opieką nauczycielem Joanny Mrugały i Anny Dec - Kwiatkowskiej robili chrusty - faworki. Korzystając z niewielu podpowiedzi wymieszali i wyrobili ciasto, rozwałkowali i lepili. Jedynie smażeniem na głębokim tłuszczy bardziej zajęli się pracownicy ZPE. Efekt wspólnej pracy przerósł oczekiwania, gotowe faworki z trudem zmieściły się na 10 dużych talerzach :-) Ciastka zostały rozdane w gimnazjum i szkole przysposabiającej do pracy. Oczywiście świetnie smakowały. 

Jutro Tłusty Czwartek, więc uczniowie będą robić pączki. Tym razem przeznaczone na sprzedaż w szkolnym sklepiku. Ponownie odwiedzimy ich w pracowni i napiszemy relację. 

poprzednia aktualność następna aktualność