Uwaga! Czekamy za zgłoszenia do konkursu kulinarnego
01.03.2019
Konkurs skierowany jest do uczniów szkół przysposabiających do pracy z terenu województwa warmińsko – mazurskiego. Konkurs ma na celu prezentację umiejętności uczestników w zakresie przygotowania posiłków oraz rozwijanie pasji kulinarnych. Jury konkursu wyłoni laureatów na podstawie łącznej ilości punktów przydzielonych uczestnikom podczas wykonywania zadania konkursowego.
II.CELE OGÓLNE KONKURSU:
-
Promowanie działań szkół przysposabiających do pracy w zakresie realizacji podstawy programowej w dziedzinie sporządzania i wydawania posiłków,
-
Rozwijanie umiejętności, zainteresowań i pasji kulinarnych uczniów,
-
Rozwijanie kompetencji społecznych, komunikacyjnych uczniów,
-
Utrwalanie właściwych postaw żywieniowych wśród młodzieży szkolnej,
-
Kształtowanie właściwej postawy wobec pracy - motywacji, odpowiedzialności i decyzyjności,
-
Integracja środowiska młodzieży z niepełnosprawnością intelektualną ze środowiskiem rówieśniczym,
-
Prezentacja umiejętności praktycznych uczniów, ich sprawczości i samodzielności na miarę indywidualnych możliwości,
-
Wymiana doświadczeń w zakresie realizacji podstawy programowej w dziedzinie sporządzania i wydawania posiłków pomiędzy nauczycielami szkół przysposabiających do pracy.
III. CELE SZCZEGÓŁOWE KONKURSU:
-
Przygotowanie przez uczestników konkursu wskazanych przez organizatora potraw
-
Prezentacja przygotowanych potraw
-
Wyłonienie przez Jury laureatów konkursu
IV. TERMIN KONKURSU: 3 kwietnia 2019 r. ( środa)
V. UCZESTNICY:
Uczniowie szkół przysposabiających do pracy bez względu na wiek wyłonieni w ramach wewnątrzszkolnych kwalifikacji, wspierani przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie. Szkoła może zgłosić tylko jednego ucznia.
VI. PRZEBIEG KONKURSU, ZADANIE KONKURSOWE
Uczestnicy konkursu ze szkół przysposabiających do pracy zostaną przydzieleni do przygotowanych i wyposażonych w niezbędny sprzęt, ponumerowanych stanowisk.
1. Zadania konkursowe będzie polegało na wybraniu składników, przygotowaniu oraz zaprezentowaniu dwóch zimnych przystawek ( jednej z użyciem wyrobów mięsnych oraz jednej wegetariańskiej )
Zadanie konkursowe składać się będzie z następujących części:
I: Wybór składników
Na oddzielnym stole będą przygotowane składniki do przygotowania zimnych przystawek m.in. ugotowane i obrane warzywa, warzywa świeże, owoce, nabiał, warzywa konserwowe, ryby, wędliny, różnego rodzaju sery, ugotowane jajka, majonez, przyprawy, zioła i zielenina do dekoracji, pieczywo. Zadaniem uczestników będzie wybranie składników oraz przygotowanie przystawek
II: Przygotowanie przystawek z wybranych składników
III: Prezentacja potrawy na talerzykach ( dekoracja potrawy, zaserwowanie, przedstawienie składu )
Czas przeznaczony na wykonanie zadań - 1 godzina. W uzasadnionych przypadkach organizatorzy dopuszczają możliwość wydłużenia czasu przeznaczonego na wykonanie zadania konkursowego, umożliwiając wszystkim uczestnikom przedstawienie końcowego efektu swojej pracy.
Uczestników konkursu, będą wspierać uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie.
VII. OCENA JURY
Oceny pracy uczestników dokona Jury, powołane przez Organizatora Konkursu. Za każde zadanie Jury przyznawać będzie punkty, biorąc pod uwagę samodzielność uczestników w podejmowaniu inicjatywy wykonania, planowania i realizacji zadania, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, jakość i estetykę wykonanej potrawy.
Podczas wykonywania zadań konkursowych dopuszcza się pomoc i wsparcie opiekuna – nauczyciela. Pomoc nauczyciela będzie brana pod uwagę przy dokonywaniu oceny, w zależności od zakresu jej udzielania. Organizator ustala następujące zakresy tej pomocy:
1. Podpowiedź ( uwaga słowna ) nauczyciela,
2.Pomoc (pokaz czynności) nauczyciela podczas wykonywania zadań,
3. Praca wspólnie z nauczycielem.
Ocena pracy uczestników obejmować będzie:
I. Samodzielność, współpracę oraz inicjatywę uczestników konkursu
5 pkt. - całkowita samodzielność uczestników na wszystkich etapach wykonywania zadania,
4 pkt. – kilkakrotna podpowiedź (uwaga słowna) nauczyciela,
3 pkt. - pomoc ( pokaz czynności) nauczyciela,
2 pkt. - wielokrotne podpowiedzi lub częsta pomoc nauczyciela,
1 pkt. - praca wspólnie z nauczycielem.
II. Przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i higieny pracy, utrzymanie porządku na stanowisku pracy:
5 pkt. - wzorowe przestrzeganie zasad BHP przez uczestników na wszystkich etapach wykonywania zadania, wzorowe utrzymanie porządku na stanowisku pracy
4 pkt. – kilkakrotne podpowiedzi (uwagi słowne ) nauczyciela,
3 pkt. - pomoc ( pokaz czynności ) nauczyciela,
2 pkt. - wielokrotne podpowiedzi lub częsta pomoc nauczyciela,
1 pkt. - praca wspólnie z nauczycielem
III. Jakość wykonanej pracy (walory smakowe i estetyczne potrawy, kreatywność w dekoracji i podaniu potrawy, zaprezentowanie potrawy przez uczestników )
5 pkt. - wzorowe wykonania zadania
4 pkt. - zastrzeżenia do 1/4 części oceny
3 pkt. - zastrzeżenia do 2/4 części oceny
2 pkt. - zastrzeżenia do 3/4 części oceny
1 pkt. - zastrzeżenia wszystkich części oceny
W przypadku otrzymania przez zespoły konkursowe tej samej łącznej ilości punktów decyzję o kolejności zajętych w konkursie miejsc lub miejscach ex aequo, podejmie Jury konkursu po przeprowadzeniu ponownej oceny całokształtu poziomu samodzielności oraz zaangażowania uczestników konkursu, a także jakości potrawy końcowej.
Trzy zespoły konkursowe z najwyższą łączną ilością punktów przyznaną przez Jury otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy za zajęte miejsca, pozostali uczestnicy otrzymają dyplomy za udział w konkursie oraz upominki.
VIII. ZGŁOSZENIA UDZIAŁU W KONKURSIE PRZEZ SZKOŁY
Szkoły mogą zgłaszać chęć uczestnictwa w konkursie w terminie do dnia 15 marca 2019 r.
wypełniając kartę zgłoszeniową – załącznik nr 1 ( podpisaną przez Dyrektora Szkoły ) i przesyłając jej skan na adres mailowy organizatora:
z tytułem maila „ I Wojewódzki Konkurs Umiejętności Kulinarnych” – zgłoszenie
IX. INNE POSTANOWIENIA
-
Udział w konkursie jest bezpłatny,
-
Organizatorzy zapewniają niezbędne produkty spożywcze potrzebne do wykonania zadań, odzież ochronną oraz niezbędny sprzęt. Każdy uczeń będzie miał do dyspozycji stanowisko do wykonania zadań konkursowych.
-
Opiekunowie Uczniów proszeni są o dostarczenie w dniu konkursu oświadczeń Rodziców/prawnych opiekunów w przedmiocie zgody na wykorzystanie wizerunku dziecka na potrzeby organizacyjne Konkursu ( załącznik nr 3 lub 4 ). W przypadku braku akceptacji tego punktu Regulaminu, opiekun ( nauczyciel ) ucznia proszony jest o zgłoszenie takiej informacji organizatorom przed rozpoczęciem konkursu.
-
Dojazd ucznia oraz opiekuna na czas trwania konkursu zapewnia placówka dokonująca zgłoszenia uczestnika,
-
Wskazane byłoby aby uczeń reprezentujący daną szkołę posiadał aktualne orzeczenie do celów sanitarno – epidemiologicznych tzw. książeczkę zdrowia ( jednakże nie jest to warunkiem koniecznym do uczestnictwa w konkursie ),
-
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmian w Regulaminie konkursu, jednakże są zobowiązani do poinformowania o tym, opiekunów uczestniczących w konkursie uczniów w terminie pozwalającym uczestnikom konkursu dostosowanie się do zaistniałych zmian,
-
We wszystkich sprawach nieuregulowanych Regulaminem decydują organizatorzy konkursu.
Wszelkie pytania związane z organizacją konkursu prosimy kierować na adres mailowy koordynatora konkursu:
Michał Śliwiński - m.sliwiń lub telefonicznie - 606 167 189