W szkolnym sklepiku można zjeść smacznie i zdrowo

W szkolnym sklepiku można zjeść smacznie i zdrowo

05.02.2020

W szkole przysposabiającej do pracy uczniowie realizują program nauczania dostosowany do ich indywidualnych potrzeb i możliwości, skonstruowany w oparciu o podstawę programową kształcenia ogólnego dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym lub znacznym oraz dla uczniów z niepełnosprawnościami sprzężonymi. Nabywają umiejętności społeczne niezbędne w codziennym życiu, uczą się podstaw prostych zawodów.

W pracowni kulinarnej zdobywają nie tylko umiejętności przygotowywania potraw, ale także planowania menu czy robienia codziennych zakupów w sklepie spożywczym. 
Ściśle współpracują ze sklepikiem szkolnym, przygotowując zdrowe przekąski, zupy, kanapki i gofry. Z kolei sprzedając w szkolnym sklepiku poznają reguły zachowania bezpieczeństwa i higieny pracy, doskonalą umiejętności posługiwania się pieniędzmi, uczą się elementarnych zasad pracy ekspedienta. 

Przygotowanie do nauki w SPDP odbywa się już w szkole podstawowej. Uczniowie starszych klas pełnią pierwsze dyżury w sklepiku, asystują starszym kolegom w przygotowywaniu potraw. Dzięki temu łatwiej się później adaptują i szybciej uczą. 

Dokładne informacje o SPDP tutaj:  http://www.zpe.olsztyn.pl/szkola-przysposabiajaca-do-pracy-nr-2

poprzednia aktualność następna aktualność