Sprawni w gotowaniu


W rywalizacji na przyrządzenie najlepszej pasty do chleba z dowolnych składników wzięli udział uczniowie pięciu szkół specjalnych z województwa. Czyli reprezentanci Specjalnego Ośrodka Szkolno -Wwychowawczego z Bartoszyc, SOSW z Biskupca, Katolickiego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Kruzach, SOSW Nidzicy i olsztyńskiego ZPE.

Zwyciężył Adam Jeznach z SOSW Bartoszyce. Drugie miejsce zajęli ex equo Marcik Krzykjowski z SOSW w Nidzicy i Patryk Bieżuński z SOSW w Biskupcu, trzecie - Mateusz Wójcik z ZPE. - Zrobiłem pastę z twarogu - mówi Mateusz. - W domu takiej nie robię. 

Nagrody i dyplomy wręczyła Wanda Agnieszka Jabłońska, dyrektor ZPE, gratulując wszystkim uczestnikom i organizatorom. Konkurs przygotowali nauczyciele Michał Śliwiński (koordynator), Justyna Dowiedczyk, Michalina Kłujszo - Chudzińska i Katarzyna Wasiak. 

 
Patronat honorowany nad imprezą sprawował Warmińsko - Mazurski Kurator Oświaty. Był to pierwszy otwarty konkurs kulinarny uczniów szkół specjalnych z województwa. Organizatorzy zapowiadają, że za rok odbędzie się kolejna edycja.